Lójártató típusok

A ló helyét és sebességét a járógép acélkonstrukciójához épített belógatott hálós terelőkarok szabályozzák. A terelőkarokat elektromotor hajtja, melyet egy elektromos vezérlőberendezés felügyel. A lovak oldal irányú kitörését a lójártató karám akadályozza. Az időjárás viszontagságaitól a tetőfedés véd.

Egyszerű jártató 

A lovak lemozgatásához, bemelegítéséhez tökéletes választás az egyszerű kivitelű lójártató. Itt nem építünk épületet, tetőt és oldalfalat, csak a központi oszlopot, melyhez a vezető karokat, terelő rácsokat kapcsoljuk. Vezérlést és meghajtást, igény szerint villanypásztort itt is telepítünk. A berendezés lehet tüzihorganyzott, vagy festett. 

Patanyom fedéses jártató

Ez a kivitel már esős időben is használható, hiszen 2,5-3m szélességben fedjük a tetőt, a járópálya felett. A tető tartópilléreit beton pontalapokra telelpítjük. Az oszlopok közét különféle oldalburolattal lehet ellátni: Lehet karámszerű deszka, vagy függőlegesen beállított nút-fédeeres deszka, szélháló, akár műanyag újrahasznosított deszka. A központi oszlop, melyből a terelő karok indulnak ki, az épület középpontjában helyezkedik el. A szerkezet itt is lehet tüzihorganyzott, vagy festett.

Teljes tetős, futószárazó körös jártató

Ez a legváltozatosabban használható jártató épület, hiszen nem csak a lovak vezetését lehet benne kivitelezni, hanem egyidejűleg lehet benne használni az épület közepén kialakított futószáras kört. A meghajtás itt a tető szerkezetéből indul ki, csilláros felfüggesztésű. A tető teljes terjedelmében fedett, így bármely időjárási körülményben használható. 


Fedett körkarám

Ebben az épület típusban nem helyezünk el vezető karokat, motoros meghajtást, és vezérlő egységet, csak a tető szerkezetet és oldalborítást alakítjuk ki. Így rossz idő esetén is végezhetnek futószáras munkát benne, vagy egyszerűen csak menedékül szolgál az épület a lovak számára, ha elered az eső.