Fedett lovaglópálya típusai

Ez az épülettípus építési engedélyhez kötött, bár van a jogszabályozásnak egy olyan kitétele, ami ideigelenes fedeles lovarda felépítését lehetővé teszi építési engedély nélkül, ha az épület 180 napig marad csak telepítve. 

Az éptési engedély kérelem benyújtásához pedig szükséges elkészíteni egy tervcsomagot, melyben a telepítés helyszínének megfelelően elkészül az épület szerkezetének statikája, villamossági- és gépész tervei, és építész tervei.

Természetesen az elsődleges szempontot a kivitelezésben, a megrendelő igényei, és az állatok egészségének megőrzése képviselik. Ahány megrendelő, annyiféle igény, és megvalósult épület, tehát nincs két egyforma projekt! Segítségül körbeírunk 3 féle, általunk preferált  koncepciót, melyek közül bárki kiválaszthatja a hozzá és lovardájához leginkább passzoló épületet! 

Ponyvával fedett épület

Legköltségkímélőbb verzió, és a leggyorsabban elkészíthető.

Nem hőszigetelt, de a hó-és széltehernek tökéletesen ellenáll! 4 évszakos használatot tesz lehetővé, ezzel növelve az edzéssel töltött órák számát! 

Trapézlemezzel fedett épület

Trapézlemez fedést nagyobb fesztávú épületek esetében szoktuk javasolni, ha a költségkímélés még mindig szempont, de a tartósság is elvárás. A kivitelezést szintén gyorsan el lehet végezni ezzel az anyaggal, majd a későbbiekben akár pótolhatjuk a hőszigetelő réteget is.

Hőszigetelő anyaggyal fedet,

acél-és fa szerkezetű épület

Itt szóba jöhet bármely nagypaneles technológia, az épületet hőszigetelő anyaggal burkoljuk, mind az oldalfalak, mind a tető esetében. Ezek a magasabb költségvetésű épületek gyakran kapnak kívülről vakolatot, vagy egyéb homlokzatburkolati díszt, hogy a lovarda többi épületéhez is illeszkedjen megfelelő küllemmel.